sns

Det private pengemarked er køberens marked. De nemme forbrugslån, især kviklån er meget populære og det har tiltrukket snesevis af lånydere. De prøver at mave sig ind på et marked som i forvejen er præget af hård konkurrence. 

For dig som forbruger er det kun godt. Det betyder at lånyderne skal gøre en ekstra indsats for at gøre deres produkter attraktive. Men de mange tilbud gør det også svært at gennemskue. 

Kviklån har også høstet en del kritik. Mange politikere tror at de gør det for nemt for især unge mennesker, at tage et lån. Kviklån bliver fremstillet som løsningen på alverdens pengeproblemer. 

Kviklån er fristende og hurtige

”Har du ikke råd til en Thailand tur? Tag et kviklån og fly af sted allerede i morgen. ”

Er det så nemt som det ser ud til?

Kviklån hedder sådan fordi det går kvikt med at få pengene på kontoen. Alt du har brug for er et dansk cpr nummer, en NEM ID og en smartphone. Det tager kun et par minutter at udfylde ansøgningen. Mange kviklån udbydere siger at du kan få pengene på kontoen på en halv time. 

Er der noget at komme efter for de kritiske røster?

gylden sparegris

Friheden til at bestemme selv

”Frihed” er et begreb som bruges mest af folk, især politikere, der vil sælge os en bestemt ideologi. En drøm at vi er frie individer der kan gør og lade som det passer os. Virkeligheden er lidt mere kompleks end så. 

I Danmark, og i det meste af den vestlige verden, har vi fx ytringsfrihed. Det betyder at vi kan sige hvad der passer os. Og så alligevel ikke. Ytringsfriheden har nemlig også grænser. Du kan ikke bare fornærme folk, hverken privatpersoner eller samfundsgrupper. 

Og sådan er det også med alle andre friheder. Frihed kommer nemlig altid med et ansvar. 

Du har selv ansvar for din økonomi

Sådan er det også når det drejer sig om penge. Du kan frit tjene så mange penge som du vil. Men du har også et ansvar overfor samfundet. Du kan frit låne så mange penge som du kan få. Men du har også et ansvar overfor dine kreditorer. 

Det er dig selv, og ingen andre, der skal afgøre om du vil og kan tage et kviklån. Det skal ingen politikere blande sig i. På den anden side skal du være klar over at der også medfølger et ansvar. Når du tager et lån, så er du ansvarlig for at betale det tilbage som aftalt. 

For at kunne leve op til dette ansvar, kræver det at du forstår hvad det er du påtager dig. Og det er faktisk ikke så svært. 

mønter balancerer kartoffel

Gør dig klog, inden du tager et lån

Vigtigt er, at du forstår låneverdens sprogbrug. Hvad er ÅOP? Hvad betyder totale omkostninger? Og hvad går renter og strafferenter ud på?

Det er også en god ide at du laver et budget. Et budget er i bunden et simpelt regneark. Der skriver du alle dine indtægter på den ene side, og alle udgifter på den anden. Hvid det giver overskud på indtægtssiden, så har du råd til at tage et lån. 

Husk lige, at et lån er en indtægt men også en udgift. Du skal også være opmærksom på at udgiften for et lån altid vil være større end indtægten.