sns

Luftgeværet er for mange en stor fritidsaktivitet, og en aktivitet som man kan være flere om. Der er flere grunde til at flere vælger denne form for aktivitet. Der er et socialt samvær, i form af adskillige skytteforeninger.

For nogle kan det virke skræmmende at begive sig ud i at skyde, mens det for andre er et lykke rus. Det er samtidig et omdiskuteret emne, da der er delte meninger om luftgeværet. Dog har vi i Danmark en våbenlovgivning, som begrænser det almindelige brug af luftgevær.

Der er derfor nogle ting man skal være opmærksom på. Det er godt at vide, hvad et haglgevær er, og hvornår du kan anskaffe dig dit eget.

Et luftgevær – klassisk og miljøbevidst

Et luftgevær beskrives som et gevær, hvor hagl bliver skudt ud med hjælp fra sammenpresset luft. Et luftgevær er designet, så det er en kombination af træ og metal.

Dette giver et klassisk og moderne look. Typisk ved et luftgevær er, at det knækkes det sted, hvor træ og metal mødes. Ved knækket lægges haglet ned i metaldelens ende, hvorefter det rettes ud igen. Det er så klar til ladning og derefter klar til affyring.

luftgevaer

Et luftgevær bruger hagl som projektil, og disse er som regel lavet af bly. Dog på det seneste ser man, at flere hagl bliver lavet af andet end bly grundet miljømæssige årsager. Det følger derfor også med tiden og med andre omdiskuteret emner.

Det er vigtigt ved valg af ammunition, at det passer til luftgeværet. Man siger som tommelfingerregel at størrelsen på haglet, skal svare til størrelsen på luftgeværet. Du kan ellers risikere at skade dit luftgevær.

Få styr på din lovgivning – hvornår er det tilladt?

Våben er et meget omdiskuteret emne for mange og i flere lande. Nogen vil helst gerne forbyde alt slags våben, mens andre mener det skal være mere lovligt.

I Danmark har vi en våbenlovgivning, som gør vores brug af våben meget begrænset i forhold til andre lande. For at gøre brug af et luftgevær, så skal man være fyldt 18 år.

luftgevaer

Det kan være en undtagelse, hvis man er medlem af en skytteforening, for så gælder der nogle andre regler. Som 18-årige må man gerne købe, eje, opbevare og anvende et luftvåben på maks. 4.5 mm. Skal du over de 4.5 mm, så skal du havde en våbentilladelse eller et jagttegn.

Der er derfor nogle restriktive regler for anvendelse af et luftgevær, men dette er også for at sikre, at ingen kommer til skade. Et luftgevær kan bruges til mange ting. Du kan øve dig i at ramme en målskive, en tom dåse eller andet lignende.

Har du tilladelse til det større luftgevær, kan du skyde efter visse fugle og rotter. Det er dog ikke tilladt at skyde større dyr med et haglgevær.