sns

Har du stødt på “supermagneter” før? Hvis ikke, så er det meget stærke magneter, hvilket navnet også antyder. Disse magneter har en enorm løftekraft sammenlignet med andre magneter, og en supermagnet på bare et par centimeter kan sagtens mange kilo. Disse supermagneter kaldes også neodymium magneter, og netop denne type magneter benyttes normalt indenfor industriarbejde. Dog kan private også købe disse særlige magneter. Læs med her, og bliv klogere på neodymium magneter. 

supermagnet

Neodymium magneter under luppen

Måske har du før stiftet bekendtskab med hvordan magneter fungerer i praksis. Noget med en sydpol og en nordpol vil mange svare, og det er også korrekt, at de indgår i magnetisme. Neodymium powermagneter har også en nordpol og en sydpol, men de består af noget andet end andre magneter. De består af neodymium, jern og bor, der tilsammen gør magneten afsindig kraftig. Denne særlige kombination grundsubstanser gør denne magnettype så stærk, at de større magneter let kan løfte fx en cykel. Det eneste der kræves er blot, at det pågældende materiale som magneten skal trække er magnetisk. 

Måske spørger du nu dig selv: Hvad bruger man disse supermagneter til? Ja som nævnt tidligere benytter flere industrier supermagneter til deres daglige arbejde. Det kan være alt fra opsamling af metal til brug i låsemekanismer. Supermagneter er meget alsidige i brug, og der skelnes mellem mange forskellige styrker, hvilket også gør det muligt, at få supermagneter med langt mindre trækkræfter end hos de benyttede magneter i industrien. Ofte kan du finde op til flere typer af neodymium magneter i flere forskellige størrelser hos forhandlerne. 

powermagnet magnetisme

Magnetisme er spændende og brugbare i hverdagen

Nu hvor du har fået et indblik i supermagneternes utrolige verden, så har du måske forøget din læselyst omkring hvordan magneter fungerer i praksis. Det kan vi sagtens forstå, og magnetisme er også super spændende at beskæftige sig med. Vender vi tilbage til supermagneterne, så har deres egenskaber været medvirkende til at forbedre flere ting i industrien. Det er heller ikke uvant at se neodymium magneter i højttalere, store skilte eller i en motor. Interessant, ikke?

Supermagneterne kan dog også være spændende at bruge derhjemme, hvis du ønsker at gå i gang med nogle forsøg. I hverdagen benyttes de særligt til at holde ting i hjemmet. Dette kunne være noget så lavpraktisk, som at holde pizzamenuen fra det lokale pizzaria. Dog skal du vælge en magnet med knap så stor styrke her. Udover de simple holdefunktioner, så kan de også benyttes til skjulte installationer i hjemmet. Vær dog opmærksom på, at neodymium magneter let kan gå i stykker, og at du derfor bør være forsigtige med dem. Særligt grundet deres stærke kræfter.

Vi håber at denne artikel har givet dig lidt viden omkring neodymium magneter, og deres meget spændende kræfter. Magnetisme er et meget interessant felt, og det benyttes til mere end vi lige går og regner med.