sns

Måske har du ikke energi til at læse denne artikel, men du har ikke råd til at lade være. Det skal indrømmes at energi nok ikke er det mest spændende stof at beskæftige sig med. Tørt stof for eksperter og en masse beregninger. De fleste synes dog nok, at besparelser der giver flere penge i pungen, er interessant nok, så lad os tale om netop dette. Hvordan du får flere penge ved at se på dit energiforbrug og hvor du kan optimere det.

Hvad sparer du ved at optimere energien i dit hus?

Det er et regnestykke, vi ikke kan lave her i artiklen, men en cirka udregning, du kan lave sammen med fx en energikonsulent. Det afhænger nemlig af, hvad der eksempelvis kan efterisoleres og hvad dit forbrug er på nuværende tidspunkt.

Når det er sagt, så skal der ikke meget hovedregning til for at konstatere, at energioptimering af dit hus giver et lavere forbrug og dermed også lavere udgifter. I mange tilfælde meget lavere udgifter. Jo flere områder af huset der kan optimeres og isoleres des flere penge, sparer du på den månedlige regning. Det giver næsten sig selv. Der er naturligvis udgifter forbundet med arbejdet, men se det som en investering. Ejendomsmæglere siger godt nok, at man ikke for mere for huset ved salg fordi det er godt isoleret, men…

Forestil dig, at du skal købe hus. Du ser på to huse som i bund og grund er ens eller i hvert fald passer fuldstændig til dit og familiens fremtidige behov. Den eneste forskel er, at det ene hus ikke er isoleret og energiforbruget er så højt at det koster et par tusinde kroner om måneden. Det andet hus er topisoleret og koster 4-500 kr. i energi om måneden. Du sparer 150.000 kr. på det utætte hus, men står så overfor en energioptimering, rod og håndværkere, der hurtigt løber op.

Hvad vælger du?

Med mindre du selv er håndværker eller elsker at rode med huse i fritiden og bruge al din energi på det, så vælger du med stor sandsynlighed det topisolerede hus. Derfor er der også stor sandsynlighed for at du kan få mere for dit energioptimerede hus og få det solgt hurtigere, hvis du senere vil flytte.

Skal du gøre det selv eller hyre en professionel?

Har du hænderne skruet rigtigt på er der ting du selv kan gøre. For eksempel efterisolering af gulve og tag samt isolering af frit tilgængelige varmerør mv. Er du dog ikke den store håndværker og ikke helt tør give dig i kast med projekterne, så er det måske klogt at få tilbud fra professionelle håndværkere.

Det er naturligvis en dyrere løsning her og nu, men kan på sigt være væsentlig billigere, hvis du ikke selv får gjort arbejdet godt nok. Og så er der altid garanti på håndværkerudførte arbejder.

Vil du først og fremmest have et overblik og en guide til optimering af energiforbruget i din bolig, kan de findes på internettet med få klik. Uanset hvad, er det altid klogt at sætte sig lidt ind i hvad der skal optimeres og arbejdes på.