Vi kender det alle sammen, vi har nogle knive liggende i skuffen som er så sløve at vi uden betænkning kunne give dem til den lille nevø som er på besøg uden frygt for at han kommer galt af sted. Men køkkenknive skal være ultra skarpe, så de kan udføre deres opgave optimalt, og så er de bestemt ikke legetøj længere.

 

Sådan vedligeholder du dine knive

Udfordringen med at vedligeholde køkkenknive mest fornuftig, er blevet diskuteret mange gange. Og der findes lige så mange råd og holdninger til hvordan og hvor ofte man vedligeholder en kniv som der findes kokke. Min gode ven og kok siger, at et keramisk strygestål ikke tager godt nok ved knivsæggen, og derfor ikke gør arbejdet godt nok, han fortrækker et diamant strygestål. Det er til dels også sandt, så længe der er tale at man vil slibe sin kniv op fra en sløv smørkniv, og ikke bare vedligeholde en allerede skarp kniv.
Som professionel kok bruger han sine kokkeknive hele tiden, og tager måske derfor et par genveje til at holde sine knive skarpe, (et kompromis for at spare tid) Jeg bruger ikke mine knive lige så ofte som ham, og har også lidt mere tid til at kæle for mine køkkenknive, så jeg spurgte Mads, vores lokale kniv ekspert og professionelle knivsliber. Hvad er den bedste måde at vedligeholde en kniv på?

Her er hvad han sagde:
“Jeg har som så mange andre set en masse TV kokke stå på TV og høvle løs på kniven med et strygestål, og krummer tær hver gang jeg ser det. Det er ikke hensigten med et stål at det skal tæskes hurtigst muligt ned over kniven. Den rigtige måde at bruge et strygestål på er at give kniven et par lette stryge på hver side af knivsæggen i en vinkel af ca. 15 grader. Det kan du gøre hver gang inden du bruger kniven, eller når du føler at kniven ikke nemt glider igennem råvarerne længere. strygestål er ikke tiltænkt at slibe en sløv kniv skarp, men at holde en allerede skarp kniv skarp i længere tid. Hvis kniven er så langt ude at den er sløv skal du i stedet for slibe kniven på en slibesten. Der findes flere typer strygestål, jeg anbefaler at du bruger et keramisk strygestål, de er meget hårde og er velegnet til alle typer knive”

Hvilket strygestål skal jeg vælge?

Jeg gik derefter i gang med undersøge markedet for forskellige keramiske strygestål, og kunne konkludere, at firmaet CIBUMIC.dk laver nogle fede strygestål som har et genialt design, der som det eneste firma har et patenteret system som modvirker at de går i stykker hvis uheldet er ude og man skulle tabe stålet på gulvet. Et strygestål i keramik er meget sprød om kan nemt gå i stykker hvis man taber det. Cibumic kunne desuden også give prisgaranti. Jeg er nu den glade ejer af et keramisk strygestål som jeg bruger ca. hver 14 dag, og jeg har bemærket hvor meget det har hjulpet på mine knive. De er nu en fornøjelse at arbejde med i køkkenet.

Keramisk strygestål fra Cibumic