sns

Kaffe er en højt elsket drik verden over, og den findes i mange forskellige afskygninger. For eksempel kan man både købe hele bønner og selv male sin kaffe, eller man kan købe instant kaffe, hvis man har travlt i hverdagen og gerne vil have, at koppen bliver fyldt hurtigt op. Den koffeinfri version er også en god valgmulighed, hvis man har lyst til en kop inden sengetid, men gerne vil undgå koffeinen, eller hvis man generelt er følsom overfor koffein. Der findes også kapsler i mange forskellige udgaver og med forskellige smage, som er perfekte, hvis man har en kapselmaskine i hjemmet eller på kontoret. Den smagfulde drik kan naturligvis også fås i økologiske udgaver, hvis man går efter en vidunderlig smag og god kvalitet. Man behøver ikke altid at betale høje priser for at undgå sprøjtemidler — lækker økologisk kaffe kan også fås til en fornuftig pris.

Økologi for dig og naturen

Den økologiske udgave er god, da man undgår pesticider og andre giftige stoffer. Det er både godt for dig, der drikker kaffen, og for naturen, den dyrkes i. Med økologi undgår du også kunstige smagsstoffer, farvestoffer og sødemidler. Hvis du holder af naturen og vil tage et bæredygtigt valg, så er økologi vejen frem. Dyrkningen har ingen negativ indvirkning på den omkringliggende natur, og grundvandet i området bliver ikke forurenet af den økologiske dyrkning. Jordkloden har heller ikke godt af sprøjtemidler og pesticider på lang sigt, så du bidrager til vores planets fremtid ved at vælge økologi. Endnu en fordel ved de økologiske bønner er, at du støtter lokalsamfundet i området, hvor de er dyrket. Bønderne i disse områder sparer nemlig sprøjtemidlerne og kunstgødningen væk, og samtidigt kan de tillade sig at tage flere penge for produktet, netop fordi det er økologisk. I det lange løb hjælper du altså bønderne med at bevæge sig ud af fattigdom ved at købe deres økologiske produkter. Dette er tilfældet for økologisk kaffe fra Afrika, Sydamerika og Asien.

Godt for helbredet

Kaffe har også vist sig at være godt for helbredet, så du kan sagtens nyde to-tre kopper dagligt med god samvittighed. Forskning viser, at den velkendte drik både kan forebygge forskellige kræftformer og blodpropper, da den sætter gang i nogle processer, som er gode for blodcirkulationen. Udover at være sund for den fysiske krop, så kan kaffe også være godt for dit mentale helbred, da den med sin antidepressive virkning kan mindske risikoen for selvmord med op til 50 procent. Dette er blot endnu en god grund til at holde fast i vanen med den daglige kop. Det er dog værd at huske på, at man ikke kan drikke uanede mængder af den varme drik, uden at det får negative konsekvenser for kroppen. Det er bedst at holde sig til to-tre kopper om dagen, og et overdrevent forbrug kan desuden føre til intolerance overfor koffein, således at der skal mere og mere til, før man får den ønskede opkvikkende virkning. Du kan læse mere om sammenhængen mellem kaffe og sundhed på 3. december.