sns

Som iværksætter tager man sig altid en kæmpe chance. Den chance kan være monetær såvel som udelukkende social eller følelsesmæssig. Måske har du lagt hele din opsparing i dit passionsprojekt, så du er blevet nødt til at sove på en sofa det sidste år. Måske bruger du alle dine vågne timer på produktudvikling og papirarbejde, så du slet ikke har haft tid til at se vennerne.

Under alle omstændigheder, så er iværksættere i en klasse for sig. Det er mennesker, der er mestre i behovsudsættelse, og som gerne lever et par år i fattigdom og kummerlighed, så længe de kan se drømmen forude i horisonten. Det er virkeligt modigt gjort, og vi sætter stor pris på alle, der følger sine drømme – og vi vil gerne hjælpe.

En lav selskabsskat

I Danmark har vi som land besluttet, at det er en livsfilosofi, som vi gerne vil belønne. Derfor ligger den nuværende selskabsskat på 22%, hvilket, i forhold til mange af de andre skatter og afgifter i Danmark, er ret lavt.

Som almindelig lønmodtager, der selv skal betale op mod 50% i indkomstskat, kan det virke fuldstændig absurd og uretfærdigt, at de store og rige virksomheder skal betale så lidt til den fælles pulje.

Selskabsskat

De steder den lave selskabsskat virker bedst er imidlertid hos de små og nyopstartede virksomheder. Først og fremmest virker det selvfølgelig som et incitament.

Mindst lige så vigtigt er det dog, at det muliggør at vokse som ny iværksætter. Med en nyopstartet virksomhed, kan der sagtens være mangel på profit de første par år, og selvom der faktisk bliver tjent penge, går de som oftest til medarbejderlønninger eller til videreudvikling af virksomheden.

Jo færre penge man som iværksætter tvinges til at bidrage til staten med i form af selskabsskat, jo hurtigere kan man få stablet en virksomhed på benene, der bidrager positivt til økonomien og skaber arbejdspladser. 

Andre vigtige faktorer for nye iværksættere

Selskabsskatten er imidlertid ikke den eneste faktor, der afgør, hvor mange iværksættere vi kan nyde godt af i et lande som Danmark. Det handler i den grad også om uddannelse inden for mange forskellige områder. Hvis vi får en ny generation, der både er godt uddannede og kreative og desuden har evnerne til at navigere i et kompliceret og bureaukratisk system, er der så meget desto større chance for, at nogle af dem tager den lange og hårde karrieresti som iværksætter.

Slutteligt er mængden af iværksættere direkte forbundet til følelsen af tryghed i et land. Føler man sig tryg til at tage chancer og ikke frygter at ende på gaden, fordi man prøvede lykken med sin nye virksomhed, så er man mere villig til at blive iværksætter

Hvor tiltalende og nemt det er at blive iværksætter er altså i den grad tæt forbundet med, hvor høj selskabsskatten er og hvor bureaukratisk systemet er. Der er imidlertid heller ingen tvivl om, at der er et væld af andre tiltag, vi som land kan tage for at sikre fremtidig velstand og nye virksomheder.