sns

Har man en have, synes man sikkert at det er rigtigt hyggeligt at have forskellige planter, blomster, buske og træer i den. Det skaber en hyggelig atmosfære at omgive sig med smuk og inspirerende natur.

 

Mange nyder at have spiselige planter i haven så som bærbuske, et højbed med urter eller nogle frugttræer. Nogle bliver ligefrem selvforsynende når det kommer til nogle frugter, grøntsager eller bær!

 

Har man ikke så meget plads at gøre godt med i sin have, kan man alligevel godt skabe et hyggeligt uderum med spiselige planter. Det gælder blot om at vælge de rigtige buske og træer.

Beslut hvilke planter I gerne vil dyrke

Når man ikke har så meget plads at rutte med, må man være en smule selektiv når det kommer til at skulle vælge hvilke planter man gerne vil plante i sin have. Nogle ting der er værd at tage at tage med i disse overvejelser er, hvor nemt og billigt det spiselige produkt kan skaffes og hvor meget I plejer at spise af det. Har man ikke så meget plads, er det for eksempel ikke gulerødder man skal vælge at dyrke fordi de kan købes meget billigt – selv økologisk.

 

Plant i stedet noget I vil blive rigtig glad for at have i jeres uderum. Er der for eksempel en speciel sort æbler som I er store fans af, men som bare er umulig at skaffe, er det oplagt at plante den sort i jeres have. For hurtigt at få noget ud af jeres træ, så køb et stort æbletræ som allerede er godt på vej til at få moden frugt, så I ikke skal vente år på at få udbytte af jeres spiselige træ. At købe planter som allerede er et par år gamle er et godt tip at bruge til indretningen af den nye have.

Køb æbletræ

 

Brug de spiselige planter i havens indretning

I en lille have kan det være svært både at finde plads til en ligusterhæk og brombærkrat. Overvej derfor, om ikke der kunne være en mulighed for at bruge spiselige planter i havens indretning i stedet for gængse planter som bøg eller laurbærkirsebær?

 

På den måde sikrer I jer at få så meget ud af den plads i har som overhovedet muligt. Jeres have vil også skille sig ud fra mængden, da den virkelig vil summe af hygge og glæden ved at have hjemmedyrkede urter, grøntsager, frugt og bær.

 

Spiselige planter kan både bruges til at skabe læ, til at dele haven op i forskellige uderum og til at skærme for nysgerrige blikke. Afhængigt af hvilke planter der får lov til at vokse i jeres have, vil i kunne se hvordan jeres uderum forandrer sig fra år til år, og igen og igen først bærer fine blomster, og derefter lige så langsomt modner sine frugter.

 

Ud over glæden ved hjemmedyrket grønt og frugt vil spiselige planter i haven indbyde til hygge og samvær med familie og venner, fordi der er noget helt specielt over at dyrke sin egen mad og virkelig kunne nyde den bagefter i de rette omgivelser.