sns

Har du givet dit hus et helbredstjek for nylig? Ellers er det på høje tid. Sommeren er på sit højeste og varmen har lagt sig over Danmark, som en varm termoforet dyne. Men…

Snart kommer efteråret og selvom vi kan håbe på en Indian Summer, så er det ufravigeligt at det bliver køligere. Når vi kommer langt nok hen på efteråret, begynder fyringssæsonen og det er her du ser pengene flyve ud ad vinduet. Hvis du altså ikke har isoleret dit hus godt nok.

Hvor skal der isoleres?

Er dit hus topisoleret, så behøver du ikke nogen råd, men ser allerede besparelserne på budgettet, ikk’? Er dit hus derimod ikke isoleret, eller ikke isoleret så godt som det kunne være, så er det værd at læse videre.

Gamle huse og huse der er mere end 30 år gamle har brug for et tjek. Dels er der med sikkerhed steder der ikke er isoleret eller ikke isoleret godt nok. Der er med garanti også steder, hvor isoleringen er i så dårlig stand, at den bør udskiftes.

Har dit hus en kælder, så er det værd at tjekke om den kan isoleres, så gulvene og dermed huset ikke hele tiden bliver underafkølet. Det kan ses direkte på varmeregningen. Det kan det også hvis huset har hulmure som ikke er isolerede. Vinduer og døre er andre steder, hvor der med fordel kan efterisoleres, og måske er det ovenikøbet tid til udskiftning af vinduer.

Kan du finde en skat på loftet?

Et af de steder, mange ikke tænker over at isolere er loftet. Hvis dit loft ikke er isoleret, fordufter varmen op gennem loftet og ud under taget. Og det er bogstavelig talt penge ud i luften.

Det er nemt at tjekke, for du går blot op på loftet og ser om der ligger isolering. Den mest anvendte og mest anvendelige loftsisolering er glasuldplader eller bats, som de også kaldes.

En anden måde du kan se det på er, hvis der kommer sne. Hvis sneen glider af dit tag, er det som regel et tegn på at loftet ikke er isoleret. Under taget bliver der varmt og derfor smelter sneen der ellers ville lægge sig på taget.

Hvis dit hus ikke er loftsisoleret, så er det der, jeg vil anbefale at du begynder. Økonomisk vil du opleve en gevinst som vil være som at finde en skat på loftet.

Hvordan griber du loftisolering an?

Der er to muligheder, når det kommer til loftisolering. Du kan gøre det selv eller du kan bestille en professionel til at gøre det for dig. Hvad vælger du?

Har du lidt håndværksmæssigt snilde og har mod på selv at kravle rund med bats i stenuld eller glasuld, så sparer du en del ved at gøre det hele selv. Det er dog vigtigt, at du ved nøjagtigt hvad du gør, og at du indkøber de rigtige produkter, så du ikke ender op med vandskade i stedet – eller at isoleringen ikke virker efter hensigten.

Den anden mulighed er, at du hyrer professionelle til jobbet. Og, som nævnt, med mindre du ikke har helt styr på det selv, så vil jeg anbefale at du gør det. Altså lader fagkyndige sørge for loftisoleringen. De ved alt om hvordan isoleringen lægges, om fugtspærrer hvis der skal være det, og så er de garanteret hurtigere end du selv ville være.

Afhængig af størrelsen på dit loft, så burde det ikke tage mere end højst et par dage, hvis ellers der ikke skal fjernes gammel isolering eller trækkes nye kabler på loftet osv. Det gode ved professionelle er også, at de kan rådgive om hvilke materialer der er bedst at bruge, og så får du en garanti med i arbejdet. Det betyder, at hvis noget ikke virker, eller arbejdet ikke er godt nok udført, så skal håndværkerne lave det til det virker. Du er på den måde bedre stillet end hvis du selv håndterer arbejdet. Men, det er meget sjældent at garantien tages i brug. At hyre håndværkere til arbejdet behøver ikke at være så dyrt som du måske tror. Find priser på loftisolering her.

Udnytter du loftet til andet end beboelse, kan arbejdet færdiggøres med gulve så du kan bruge det til fx opbevaring. Bruger du loftet til beboelse, så skal isoleringen under gulvet tjekkes og så kommer der sandsynligvis også tagisolering ind i billedet.